Bedank berichtje van Amalia, Sharon en Mercy

Eén van de projecten van Amalia (een Italiaanse leken missionaris waarmee onze stichting al heel lang contacten onderhoudt) is een scholingsproject voor kinderen die anders buiten de boot vallen van het reguliere scholingsprogramma.

Amalia stuurde ons vanuit Kabwe een schrijnend verhaal over twee zusjes die ze had ontmoet en die allebei albino zijn. Het verhaal begint twee jaar geleden toen Amalia de meisjes voor het eerst ontmoette in de wijk waar ze werkt. Ze vroeg aan de meisjes of ze naar school gingen. Ze zeiden gestopt te zijn met school, omdat ze te erg gepest werden. De zusjes waren toen 10 en 12 jaar oud. Amalia organiseerde dat ze maar een andere school konden. Ze sprak met de moeder af dat zij één uniform zou betalen en de moeder de andere. Dat deed de moeder echter niet, zodat Amalia tenslotte beide schooluniformen voor de meisjes kocht en de meisjes naar school konden. Amalia hield de meisjes een beetje in de gaten en zag dat ze vaak wonden hadden in hun gezicht, nek en armen, omdat hun huid zo gevoelig is. De moeder zorgde niet goed voor de kinderen. Amalia gaf ze zonnepetjes, zonnebrandcrème en goede kleding.

Vorig jaar december ging Amalia weer bij de meisjes op bezoek. Ze vond Mercy en Sharon in een ander huis en de moeder was er niet. De buren vertelden over de situatie van de meisjes. Ze vertelden dat de moeder meestal weg is om te drinken en bijna al het geld daaraan besteed. Ze laat de meisjes dan achter zonder eten. De vader heeft de moeder en kinderen verlaten vlak nadat de kinderen geboren waren, want hij geloofde niet dat dit zijn kinderen konden zijn. De buren helpen zoveel mogelijk, maar de situatie is heel slecht. Als de meisjes water gaan halen, worden ze weggestuurd, omdat ze geen 1 Kwacha (ongeveer 5 cent) hebben om te betalen.

Amalia besloot om een oplossing voor de situatie te zoeken. Ze heeft een kostschool gevonden in Mporokoso waar meer albino’s leskrijgen en waar de meisjes terecht kunnen. Mporokoso ligt echter zo’n 900 km van Kabwe vandaan, dus er zijn reiskosten, naast uniformen, schoolgeld en schoolbenodigdheden. In totaal komt dat voor de twee meisjes op ongeveer € 550,- per jaar. Mercy is nu 14 jaar oud en gaat beginnen in klas 3; Sharon van 12 jaar gaat naar klas 2.

Stichting “Lang leve het Zambiaanse kind” heeft besloten om dit mooie projectje te ondersteunen, waarmee heel direct twee meisjes die kansloos zijn zonder hulp, een toekomst krijgen. Inmiddels gaat het goed met Sharon en Mercy en spreken zij in het filmpje hieronder hun dank uit voor de gekregen steun.