Project Kabwe

In oktober 2012 heeft de stichting besloten ondersteuning te geven voor een initiatief voor de oprichting van een schooltje in de krottenwijk Makulu in Kabwe. Het initiatief voor het oprichten van de school komt van de lekenzuster Amalia met wie de stichting al goede contacten heeft en ook andere projecten in Zambia heeft gedaan.

Kinderen in Kabwe zijn blij met het initiatief voor een schooltje Kabwe was vroeger een mijnbouwstadje, maar in de 90-er jaren sloten de laatste mijnen. Het is een soort spookstadje geworden. De arbeidershuisjes zijn vervallen. In de krottenwijk Makulu wonen 60.000 mensen. De meeste mensen hebben geen baan; ze proberen wat te verdienen met klusjes of kleine handeltjes, of vangen vis in het moeras. Amalia zegt: “Er is veel bier en prostitutie in Makulu, maar weinig gezondheidszorg en scholing.” Amalia is betrokken bij de vrouwen in Makulu via de katholieke gemeenschap die daar is. De wens van de vrouwen is dat hun kinderen naar school kunnen. Naar aanleiding van een oproep om kinderen die niet naar school gaan aan te melden, kwamen er binnen een week 200 aanmeldingen van kinderen tussen 4 tot 10 jaar. Amalia probeert de oudste kinderen in een reguliere school te krijgen. Daar is geld voor nodig om schoolspullen te kunnen kopen. Het idee ontstond om voor de kleine kinderen een school op te zetten, zodat ze van daaruit door kunnen stromen naar een reguliere school. Een groep moeders met kinderen hebben al een begin gemaakt met de scholing van de kinderen. Er wordt les gegeven in de kerk. De ouders van de kinderen moeten een minimale bijdrage geven om de leraren te betalen. Vrouwen uit de gemeenschap zelf geven de kinderen les.

Fundering voor het schooltjeOp het terrein van de kerk ligt een fundering die jaren geleden gelegd was om een gemeenschapshal te bouwen. Door gebrek aan geld is de bouw stilgelegd. De droom van de vrouwen is om hier een schoolgebouw met twee klaslokalen te bouwen. Met de storting van de stichting kon een deel van de school gebouwd worden. Ook konden er banken en ander meubilair van gekocht worden. Een ander deel van het geld wordt gebruikt om schoolgeld en schoolspullen te kopen voor kinderen die dan naar de reguliere scholen kunnen.

De stichting “Lang leve het Zambiaanse kind” heeft een bedrag van 3.000 euro voor het initiatief overgemaakt. Amalia was zeer verheugd met de ondersteuning en schrijft: “My dreams have become true. It is my hope that we may bring an improvement in this area in all aspects of life. To you and your collaborators many, many thanks. May God bless you.”

Schoolgebouw MakululuIn eerste instantie kon voor dit scholingproject tijdelijk gebruik worden gemaakt van het plaatselijke kerkgebouwtje. In 2015 is het nieuwe schoolgebouw afgebouwd en in gebruik gebruik genomen.  Mede met een donatie van onze stichting kon het gebouw worden afgebouwd

Schoolgebouw MakululuIn het schoolgebouw bevinden zich twee leslokalen waar verschillende groepen kinderen les in kunnen volgen, zodat ze van daaruit door kunnen stromen naar een reguliere school. De ouders van de kinderen moeten een minimale bijdrage geven om de leraren te betalen. Vrouwen uit de gemeenschap zelf geven de kinderen les.

 

 

Schoolgebouw MakululuOok krijgen de kinderen twee keer per week een maaltijd