Update Corona in Zambia

Start schooljaar 2020 in Isoka

Volgens de officiële cijfers zijn in Zambia 14.491 corona besmettingen en zijn 332 mensen overleden aan corona (cijfers van 25 september 2020). 75% van alle besmettingen vindt plaats in de stedelijke gebieden van Lusaka en de  Copperbelt. De bevolking wordt door de regering dringend aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven, mondkapjes te dragen en afstand te houden van elkaar. Scholen, openbare gebouwen en kerken gingen eind maart dicht. Maar markten bleven open en overvol zoals altijd. Ook in het openbaar vervoer kan geen afstand gehouden worden en dat is ook erg lastig in de armere wijken waar meerdere huishoudens één kraan delen. 

In mei mochten scholen weer open maar alleen voor de leerlingen van de examenklassen; klas 7, 9 en 12. Scholen zoals die in Isoka mochten nog niet open.

Omdat het aantal besmettingen in Zambia de voorgaande drie weken flink afgenomen was, kondigde de minister op 27 augustus aan dat alle scholen vanaf 18 september weer open mochten.
De literacy school in Isoka is op 21 september weer open gegaan. Volgens Mary, de directeur van de school, zijn er in Isoka nauwelijks gevallen van corona geweest. Mary en de kinderen waren blij dat de school eindelijk weer open mocht.