Zambia

landkaartZambia is gelegen in het midden van het zuidelijk deel van Afrika. Er is geen verbinding met de zee. Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië, Angola en Kongo omsluiten Zambia.

Hoewel dit de laatste decennia niet de rustigste regio is gebleken, is het in Zambia sinds de onafhankelijkheid in 1964 relatief rustig gebleven. Enig geweld heeft plaatsgevonden toen Zuid Afrika Zambia bombardeerde vanwege de steun van Zambia aan het toen nog verboden ANC. De top van het ANC verbleef in Zambia.

Vanaf de onafhankelijkheid in 1964 tot 1992 werd Zambia geregeerd door president Kenneth Kaunda en was het een éénpartij staat. In 1992 is in Zambia een meerpartijen stelsel in gevoerd, ondersteund door democratische verkiezingen.

Zambia is een groot land (752.618 km²). Dit is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland. Er wonen ca. 10,5 miljoen mensen waarvan ca. 1 miljoen weeskinderen. Naar schatting is 20 tot 25% van de bevolking besmet met het HIV-virus of heeft de ziekte Aids daadwerkelijk onder de leden. Toegang tot medicijnen is er nauwelijks. De meeste slachtoffers vallen in de productieve sector, waardoor de ziekte een extra grote aanslag pleegt op de toch al zeer slechte economie. De levensverwachting in Zambia ligt om en nabij de 33 jaar en zakt nog steeds. De economie draait nog altijd voor het belangrijkste gedeelte op de mijnen (m.n. koper). Deze mijnen zijn voor een belangrijk gedeelte uitgeput en slecht onderhouden. Bovendien is de koperprijs erg laag. Landbouw en toerisme zijn andere belangrijke sectoren. De economische situatie verslechtert nog steeds.

victoria fallsQua natuur is Zambia misschien wel het mooiste land ter wereld. Niet voor niets voert Zambia de slogan “Zambia: the real Africa”. En dit is waar. De vele wildparken, de Victoria watervallen en het geringe aantal toeristen maakt van Zambia een land met een extreem mooie natuur. Degenen van ons die in Zambia zijn geweest, hebben de ervaring dat de Zambianen over het algemeen zeer vriendelijke, vredelievende mensen zijn; mensen om van te houden.